Visitor Counter

Free Stuff

Followers

Saturday, December 10, 2011

Dunia Online

Assalamualaikum....




Dengan Nama ALLAH aku memulakan entry kali dgn rasa syukur kerana masih diberi peluang untuk aku bernafas di atas muka bumi yang hanya pinjaman semata-mata..Kerana dunia ni saje lah tempat untuk aku dan kawan2 yang lain menunaikan kewajiban yg diamanahkan...Bila aku ingat kembali...Banyak perkara lagi yang aku belum selesai untuk aku laksanakan...Dan aku berharap aku masih belum lupa diri lagi..AMIN...


Fuhhh!! fuhhhhh!!! Begitu banyak habuk atas dashboard aku ni...Sudah sebulan lebih aku tak update walaupun ada masanye aku taip2 tp simpan sebagai draf je...INSYAALLAH entry kali ni penuh dengan coretan hidup aku yang aku dapat kongsi dgn kawan2 sekalian...Aku sibuk pn sebab online CAMFROG...Entry sebelum ni aku dh cerita...Tapi sedikit sgt aku ceritakan..Sebab perkara macam ni kena alami sendiri..Baru org kata PAHAM...


Main Camfrog ni leh wat org tidak dapat lari dari depan lappy atau komputer anda..Dia macam YAHOO MESSENGER...tp berlainan sedikit...Aku boleh dikatakan hari2 asyik jd DJ je dalam CAMFROG ni..Sudah banyak kawan2 baru aku kenal...Tidak terkecuali KAWAN jadi LAWAN..tapi tu normal...sebab dalam FACEBOOK sndiri pn kita dapat alaminya...Cinta pun boleh berputik dalam camfrog ni..tapi bahaya sebab bila on9 ni paham2 la kan..Sebab mudah berlakunya salah paham sesama kita...Tu yang dari kawan jadi kekasih dan akhirnya jadi lawan..Sabor jer la...


Ni logo untuk room KELAS KAU JAH! :D

Cari ID 0ggy..tu org penting tu...




Baru baru ni gath untuk group MALAYSIA COMUNITY telah berlangung dengan jayanya..walaupun aku tidak menyertainya tapi dapat gak jumpa diorg masa diorg turun dari cherating ke kuantan..Pada mulanya pelan nk main bowling..tapi disebabkan telalu banyak tornument bowling berlangsung akhirnya kami buat keputusan untuk karok di terminal kuantan...Dapat gak kami berhibur bersama2 kawan camfrog dalam karoke tu...Diaorg semua sporting abis..Memang terbaikk..


Akhir tahun ni plak akan ada gath dari group KAMI ANAK MALAYSIA yang akan berlangsung di wet world di selangor..Kalau tak silap la..Selepas aktiviti di wet world tu..Mereka akan bergerak ke port dickson plak untuk bermalam disana...Bunyi macam seronok...Aku memang dh dijemput...kena paksa pn ada..iskk..malas nk pergi sebab thn ni aku tak nak sertai mana gath dlu dalam camfrog ni..Tahun depan baru join...


Apa2 pun camfrog ni best...sebab apa ekk..tapi mmg best la...kalau tak on9 sehari nnt susah hati lak..macam sapa2 main fb la..klu tak online nnt boring..mcm tu la lebih kurangnya...huhuh...ok la sampai sini je la entry aku kali ni...Salam all...peace yoooo...

Monday, November 14, 2011

Semakin bz...

Assalamualaikumm...

Wow!! seperti sama dgn tajuk diatas..aku mmg bz sgt2...Bukan bz dengan keje pn...Bz dgn camfrog...wakaka...Selok dgn camfrog skrg ni...FB dh mcm aku xnk layan je...Fb xbest...ekekeke...Apa2 pn CF adalah pengalaman terbaru aku..aku pn dh lama xupdate blog ni..nk buka pn malas..nk baca blog org pn dh malas..ekekeke...Banyak gelakk aku ni...huhuh...dh mmg aku byk gelakk...ok la..ni je la aku nk tuliss..mgkin nnt aku dh ade cite yg menarik aku update la...ok da...

Wednesday, November 2, 2011

BILA CINTA ITU DATANG...

Assalamualaikum...



Haishhh...Keluahan aku hari ni makin lama makin kuat mengikut hari-hari yang berlalu...Keluahan apa tu mie sampai kau cakap macam tu..Ntahlahh...Dua hari yang lepas aku keluar makan dengan seseorang yang selama ni aku anggap adik jer..Tetapi kan bila aku dekat dengan dia..Aku jadi lupa apa itu istilah "ADIK"...Aku jadi terlalu mesra...Kalau terserempak dengan member aku ..Aku akan cakap tu "Adik aku jer tu" tapi dia orang cakap..Apasal tak gaya adik...hmmm..haishhh..ntah laaa...

Memang dalam seminggu dua ni aku makin rapat dengan dia..Walaupun sebenarnya aku dengan dia tidak pernah langsung cakap pasal adik dan abang ni..Kita orang berkenalan tanpa "Tajuk sebagai seorang adik dan abang"..Dia memang mudah sangant nak dekati walaupun dia cakap "Saya ni malu dengan mie"..Tu je yang selalu dia cakap bila berborak dengan aku...Adakah aku ni seorang yang mudah diajak berkawan...

Pernah jugak aku cuba untuk jauhkan diri..Bukan kerana aku ego..tapi mengenangkan yang dia masih ramai perminat..Kalau dia bercerita..dia cakap la ade bdk ni.bdk tu...Macam2 cite aku dengar..Bukan nk cakap dia jenis tarik perhatian orang hanya dengan cite2 macam tu..tapi bila aku siasat..Memang ada cite2 mcm tu..Tanpa sedar aku dah jadi seorang penyiasat plak..huhu...

Semalam aku call dia...Sedang borak2..then dia cakap kejap terus letak hp tanpa sebab..Dia tak plak call balik..Aku jadi marah sebab tunggu lama..Then aku online fb..Aku tengok dia online..Aku cakap kt chat "Letak hp mcm tu jer..lepas ni tak nak call dh.."Aku off fb terus..Tak lama kemudian aku on balik fb..Macam2 msg dia hantar..dia minta maaf la..itu la..Aku tak layan..Besar gak ego aku ni.."EGO LC kot".ekekek..Esoknya dia call..dia minta maaf sampai nangis2..dia takot aku marah dia..Sampai dia tak pergi kelas..Kesian lak aku..Aku pantang dengar perempuan nangis..Aku pun terima maaf dia.."JAHAT aku ni"...

Tapi tu la kan..Walaupun aku dah cuba nk jauhkan diri..tapi makin lama makin susah lakk..."Dah lama sgt kot aku tak jadi pakwe orang ni"..bahahaha...Hmm..ok la..malas aku nk jiwang lagi..AKAKAK~...tapi..Ni la cebisan hidup aku yang aku nk share dengan semua yang baca blog aku ni..

::BILA CINTA DATANG,JADIKANLAH CINTA ITU,MEMBAWA KITA KESYURGA::

Thursday, October 27, 2011

Permintaan Hati...

Assalamualaikum...


Aku nye entry title hari ni adalah permintaan hati...huhu..Bukan apa..ni permintaan dari adik aku..Name dia Ehin..Antara adik aku yg paling Nakal,bengong,degil nk mampus..kalau cakap or bg nasihat mmg comfrim tak masuk telinga...ekekeke..matai aku klu dia baca ni..tp aku rasa dia baca kot..Aku nk cite pasal dia ni..Lagipun sebelum ni aku dh save draft dia tp aku terdelete plakk hari tu...


Ehin ni adalah adik "Fly" aku dari zaman sekolah lagi..Kalau kt sekolah...dia lah paling comot..wakaka..comot gilerr...Tapi skrg ni dh dedabak besorrr...dulu kecik2 je..kalau ikutkan ade byk lagi adik2 aku time sek dlu...Biasala kalau time sek dlu muka nk jambu je..ekekeke...jambu ke??ntah lerr....rambut belah tengah...xder sikat tepi2..


Ehin ni pun lama lost contact..aku jumpa dia balik tahun lepas kot..tak ingat..Tu pun jumpa k fb...Dia tegur tapi xkenal..sapa la bdk ni...ingat2 punya la ingat...Lama tu baru ingat..Sebab masa sek tu dia ni xbyk ckp mcm org lain...dia suke duk tepi2..ekeke..tp skrg ni haaa..ckp non stop..klu dgr dia ckp nk pecah pala...ekekeke....


Aku ada lg sorg lg adik yg masa sek agak rapat..Aini name dia..Ni kwn baik pada ehin tu..bdk baik ni...Cite2 nk jd polis masa sek..tp skrg amik cikgu...dh lari dr cite2 dia..akakakaka...Bagi aku..Aini dgn ehin 1 pala..Rosak gak bdk ni...klu fb xde menda lain...nk cite je keje dia...ekekke...xpela..janji tak nyusahkan org lain ekkk...


Kalau ikutkan byk menda nk cite tp aku dh lupa...Sbb draft tu aku terdelete...hmmm..sedih2..kt situ belake aku dh cite...apa2 pn aku harap adik2 aku ni jgn la tacing ekk baca blog abg ni...Awwww...ekekekee...ok la sampai sini je la...




P/S~abg tgu pic dr ixora tu..dia xupload2 lg..abg nk amik pic tuu...adessss...

Tuesday, October 25, 2011

The Password is Smile...

Assalamualaikum...


Sudah agak berhabuk dashboard aku sebab lama tak update blog ni..Sikap aku yang malas ni susah betul nak hapuskan...huhuh..Hari ni aku nak cerita sikit jerr pasal event aku dan kawan2 buat..Sikit jer ni aku nk cerita sebab tangan aku ni memang malas nk taip banyak2..hhuhuh..Apa2 pun jom kita layan je gambar2 yg telah aku upload ni kt bwh...









Tu la sebahagian memori yg indah dari aku...Nk tgk lagi byk??add la facebook..ahahha...kan aku dh ckp..aku ni malas nk taip byk2..ni je la aku nk taip...Selebihnye ko org pk la sndiri...ekekke...Daaaa...

Monday, October 17, 2011

Camfrog

Aluuuu....Dh agak lama tak update blog ni..Busy je dgn camfrog..wakaka..Mesti ko org ade yang tak tahu apa itu camfrog..Camfrog ni ialah 1 software yang hampir sama dgn yahoo atau skype ke apa ke dan sewaktu dengannye...Cuma berbeza ialah dia kena ade webcam untuk join room..Nk join room boleh tp macam tak best tanpa webcam..Nnt ko akan jadi cepat bosan...kekeke...ada room akan kick sapa yg tak ada webcam..tak best kan..

Camfrog ni juga mempunyai keistimewaan dia..Dimana kita leh layan lagu dalam room..Boleh jadi DJ..Kita boleh hiburkan org yang berada dalam room tu...Camfrog ni ada lagi keistimewaa dia..Kita boleh buat event..sama ada event DJ terbaikk..Event karoke...teka lagu...Dan macam2 lagi..Hadiah boleh tahan..ada yang top up sampai rm100...Paling sikit pn rm10..Sapa nk bagi kan top byk tu...ehehehe...

Aku malas nk cite byk2..sebab menda mcm ni kena alami sendiri...Apa pun ko org leh pergi www.camfrog.com leh download kt situ...Sampai sini je la aku nk cite..Ada byk lg cite ni..tp aku sambung kemudian hari..Daaaaaaa...Assalamualaikumm... :D


Saturday, October 8, 2011

Aku, Penjual kuih dan Pulut panggang...

Assalamualaikumm dan salam sejahtera..Hari ini semua kecoh dengan kes bapa liwat anak yang baru umur 23 hari..tapi aku kt sini bukan cite pasal kes ini..Sebab kalau aku cite pun banyak org dah baca..Huhu..Berlagak ek ko mie tak nak cite isu semasa nie..Huhu!! Bukan aku tak nak cite just aku lebih tertarik pada apa yang aku rasa sejak pagi tadi sampai la petang ni baru aku nk buat blog nie..Jom kita hayati kisah pulut panggang..Lalala!

Kebetulan pagi tadi makcik aku beli la pulut panggang..Dah lama tak makan pulut panggang ni..Biasa dulu2 selalu sangat makan pulut panggang...Apa yang membuatkan aku tertarik nk cerita pasal pulut panggang ni adalah kerana penjual kuih tu sendiri..Kalau masa aku kecil dulu memang rajin sangat bangun time2 subuh ni..Lagi satu sebab nak pergi sekolah pagi kan..Masa tu umur dalam 10 tahun seingat aku...

Biasa lepas subuh selalu sangat tok aku yang belah mana aku tak ingat tapi biasa panggil tok..Dia ni penjual kuih..Dia time subuh2 mcm tu selalu jual kuih..Dengan membawa bakul yang berwarna hijau dan berisi macam jenis kuih dia akan pergi rumah ke rumah untuk mencari rezeki..Aku suka sangat kalau tok aku tu datang..Aku suke nk tgk kuih menda dia bawa..Selalunye pulut panggang mesti ada..kalau tak der aku frust sikit..eheheh...Kadang2 tu aku payah sangat bangun subuh mesti nenek aku*yang duduk dgn aku skrg ni*jerit la "emy!! tok dtg bawa kuih nii!!" Aku cepat2 je bangun nk tgk kuih menda ade..huhu,Tu helah nenek aku suh bangun tu...pandai nenek aku..bahahah..

Tok aku tu gangster tahu..Dia isap rokok jenis camel..Haaa..jangan main2 naa..Sambil isap rokok sambil jual kuih..huhuh..Rokok pucuk pun ada gakk..Tu  sebagai back up kalau rokok camel tak der atau pun nk  tukar rasa isap rokok lain kejap..hehe..tok tu mmg rajin arr jual kuih..mmg terbaik..klu dia pekerja dah lama naik pangkat tuhh..huhuh

Tapi sekarang ni tok tu dah lama meninggal..Sekarang pun dah tiada lagi penjual kuih dari rumah ke rumah...Jarang la nk jumpa..Kalau ada pun mesti kawasan kampung yang jauh2 dari bandar...kalau pergi kedai beli kuih pun dah jauh sgt berbeza harga dia...AL FATIHAH  untuk Arwah tok tu..Semoga roh dia tempatkan dikalangan orang yang beriman...


Thursday, October 6, 2011

Adakah aku salah anggap??



Assalamualaikum kepada blog walker atau blog skodeng...hehe...Aku hari ni nak luahkan perasaan sikit..Sebab aku rasa makin lama makin sakit hati...Sebenarnya perasaan sakit hati ni bahaya..Sebab dia melibatkan hati kan...Mungkin boleh bawa maut???Apa apa pun meh aku cerita kepada ko org semua kenapa aku sakit hati..Jommm!!


Semua orang ada kenalan rapat kan..Tak kisah la yang baru kenal atau dah lama kenal..Kadang2 ada org yg baru kenal seminggu dah rasa rapat ataupun masing2 dh setuju yang dia sudah boleh dijadikan sebagai BFF or sebagainya..Kalau adik angkat atau kakak angkat dan apa jenis angkat pun boleh termasuk dalam cerita aku ni..

Aku kt sini mmg tak suke kalau pertanyaan yang kita tanya dia  tak jawab..Ataupun dia online dan kita pm dia..tapi dia tak replay..tp bila tgk status dia..Leh plak dia comment dgn org lain kan...Aku gak tak suke kalau aku call dia..tapi tengah borak tu ada pulak orang lain call..Boleh la plak dia ckp "Nnt jap saya nk jawab panggilan ni"atau pun alamak!! dia call..Saya nk jawab panggilan ni.."Dengan nada yg cemas atau pun risau..Padahal selama ni jika dia susah..."Nk minta tolong boleh"..Atau pun time dia sakit.."Dia ngadu nk dmm la..apa la dan sebagainya..

Kat sini bukan aku nk tunjukkan aku ni jeles ke apa..Aku kt sini nk tegaskan tentang keutamaan..Utamakan yang dahulu dulu baru kemudian..Kecuali la dia ahli keluarga tak per la..Ni tah sapa2 yg aku sendiri tak kenal..Bila berlaku macam tu kadang2 aku terfikir..Aku ni dicari bila susah jer ke?..Walaupun aku fikir mcm tu tapi aku tak tunjukkan sebab aku ni mungkin salah anggap jer..

Tapi bila dah banyak kali jadi macam tu..Hati aku pun dh makin panas dan aku pun luahkan kt sini..Maaf la yer kalau sapa2 terasa..Tapi mungkin salah aku sebab kita sememangnya dah tahu yang banyak manusia macam tu..tak kira dalam keluarga kita atau kawan yang duduk sebelah kita..tapi tu la kan..Aku ni tak pernah serik..Sebab aku jenis fikir "Mungkin aku yang salah fikir kot"

Wednesday, October 5, 2011

Indah hidup ni...





Assalamualaikum blogwalker sekalian...Ecehh!! baik lak dan sopan ayat aku kali ni..Manis gitu..hehe..Aku nk cerita sikit la hari ni..Aku nk cerita sedikt pasal hidup aku yang aku rasa bukan semua orang dapat rasa...Walaupun sebenarnya pasti setiap orang rasa...Apasal ayat ko ni mie macam tak betul je..tadi cakap tak semua rasa..Ni plak cakap pasti rasa..Lain berbenor bunyinya...Haaa!! Yg tu la aku nk cerita ni..Jom layannnnn!!!

Cerita bermula macam ni..Dalam berapa minggu lepas..Ada la seorang kakak ni..Dia sejak akhir2 ni selalu la jadi customer aku..Dia ada ambil no hp aku untuk tanya pasal komputer..Memang dia tak pandai sgt pasal komputer ni..Tapi aku ni pun bukan pandai mane..tapi setakat nak tolong tengokkan tu boleh la..Aku kenal akak ni sebab dia sungguh2 datang cc aku suruh repair pc dia yg dekat rumah tu..Tengok muka akak tu macam nak nangis jer..Akak tu Cakap Pc tu nk guna buat keje..Mula2 aku keberatan gak la sebab aku ni tak pandai sgt,So susah la aku nk tolong org...tapi akak tu dah berkali kali call aku..So aku pergi la...

Esoknya aku pergi la rumah akak tu..Sampai sana aku disambut oleh anak2 dia..Macam drama plak ayat aku...:p. So aku masuk la dan tanya mana komputer yang rosak tu..Aku tanya lagi apakah simptom2 yang berlaku pada pc akak..ahah dah macam penyakit plak..Akak tu cakap Monitor tu gelapp jer...Bila dia dh cakap macam tu..Secara automatik aku dh dapat tahu problem pc tu..Memang tak lain tak bukan..Ni comfirm masalah ram..Aku On pc tu..Aik!! ni monitor terus tak on..So aku check la..rupanye bukan masalah ram..tp kabel power belakang yang sambung ke monitor tu yg longgar..So..Bila dh kemaskan kabel power tu..Aku on la..tut! semua ok..tu je problem dia..Akak tu kaget!! sbb problem tu hanyalah pada kabel power yg longgar...

Selepas pada tu..Suami dia plak suh aku tgk2 kan lappy dia..ada je yang rosak..hehe..tp aku tak kisah semua tu..Sebab aku suke baby kt umah akak tu, comel sgt..Aku suke tgk..Lupa plak aku nk amik pic..huhuh...Dan disebabkan aku dh rapat dgn family dia..Aku macam dh jd tempat pertanyaan pasal komputer..Walaupun aku ni tak pandai mana..tapi aku leh cari sumber kt google..huhu..Dari situ saje aku turunkan ilmu dan aku dapat ilmu..Alhamdulillah..

Kemudian pada hari semalam..Akak tu minta tolong sgt2 kt aku suh amik anak dia yg sekolah kt tadika kemas tu...Tadika tu dkt taman guru sebelah dengan dewan mak kilau..So tak jauh mana la..Lagipun org minta tolong..Aku tolong jer laa...Aku pergi la amik anak dia dengan basikal aku tu..Sampai sana aku panggil la "Miraaaa...jom balik..mama suh amik ni.."...Mira ni malu sikit dengan aku tapi dia ni comel..Geram je aku rasa..pipi tembamm..ahaha..Aku pakaikan baju sejuk dia..Bawakan beg dia..Pakaikan dia helmet..Dan macam anak aku plak..huhu..Kalau aku ada anak nnt macam mane ekk..Huhu...

Pengalaman hidup itu indahkan..Walaupun kita ni akan melalui kesusahan dan kebahagian..Ia tetap akan jadi sebahagian hidup kita sampailah akhir hayat kita..Ramai mana ek manusia atas bumi ni yang hargai setiap pengalaman hidup mereka..Adakah aku salah seorang darinya...?? :)

Tuesday, October 4, 2011

Fine..fine and fine..hehe

Okkk fineee!!!..cuti aku cancel..Ntah bila plakk nak jadinye....Sedihhnyeee...dah lama aku idamkan percutian yg  menarikkk...Mugkin bkn rezeki aku..Sabor jer laaa...huhuh..Aishhh..penatnye badan ni..Asyik keje balik kul 12 malam je..paling awal pun kul 11 malam...Mungkin ada yg tanya kenapa dan keje apa sampai lewat malam ni..Kalau nak tahu la..aku ni keje cc jer..gaji kecik.hihih..tak besor mane pun..setakat duit syiling tu byk la..ahaha..

Sebut pasal cc ni kan..ehh!! cc tak tahu??ok2..cc tu singkatan pada cyber cafe..Mesti ada yang biasa pergi cybercafe kan..Ok! berbalik pada aku sebut pasal cc ni..Aku dikatakan terlepas peluang untuk mendalami perniagaan cybercafe ni..Apasal plak ko ckp macam tu mie??Macam ni..Antara 2 bulan lepas la..Ada satu cybercafe nk dijual dengan harga memang murah..ni mmg macam goreng pisang panas..Sebab cc tu dijual dalam harga rm30k je..

Ehh mie..Rm30 tu kan bykkk...Memang la banyak kalau setakat buat makan je hari2..tp kalau dh dpt perniagaan mcm ni mmg untung..Lokasi cc yang nk dijual tu terletak kt semambu...!! dkt jer..cc tu biasa aku tgk sbb leh kata byk kali lalu sane sbb nk pegi mkn char kueh teow atta..CC tu kt belakang jer..Mengikut cakap member aku yang terlambat cakap kt aku tuu...CC tu angaran income sehari dalam rm1k..Bykan..kalau 30 hari??30K kan..situ saje dh leh cover balik cc yg ko beli tu...T_T , Lagi satu kedai tu tak byr sewa..Dia hanya perlu byr rm500 untuk koperasi apa tah..Aku pun tak fahamm...

Tokey cina tu jual cc tu sebab dia terlalu bz dgn projek dia yg dia mmg uruskan..So member aku ni keje sane..Memang tokey dia jarang sgt balik atau tgk2 kan cc tu..Dalam sebulan tu mungkin sekali je dia balik..Mungkin antara sebab tu tokey dia jual cc tu..Member aku tu pun 1..apasal lambat sgt ckp kt aku...Waaaaaaa!!!

Sedih2..tapi aku pasrah jer...dan bukan rezeki aku...Ingat nk tambah duit lagi..hihih...Mungkin ALLAH dh tetapkan aku rezeki yg lain kot..Masih ada byk lagi perancangan yg tidak sempurna lagi..Sesungguhnya kita perlu lah berusahakan...Atau pun mungkin kita banyak merancang tapi tidak pernah berjaya lagi..Jangan risau ALLAH nak uji kita je tu..Sbrla yer..Bukan untuk aku sorg je ni..Untuk mereka2 yg lain juga...Amin


Saturday, October 1, 2011

Susah berbenorr nk cuti..ahaks!

Cuti tu adalah satu kemestian bg manusia jika terlalu kuat bekerja..btl ke aku ckp ni..ahaha..tapi tu cuma kata2 dari aku je kot..dari org lain mungkin lain maksudnye tapi bg aku..???Haaihhhh...keluhan aku saban hari berganti..semenjak bulan september lagi kami tak jd2 pergi bercuti...Apa masalahnye mie??Masalahnye mmg banyak..Bila dh jadi plan tiba2 cancel plakk..Cer cite mie...!!..ok2 aku cite..jom kita  Layannnn!!!

Bermulanye macam ni..Dalam pertengahan bulan september aku cakap la dgn bro aku nk pergi jalan2..,Bukan apa aku memang dh lama teringin nk pergi jalan2 jauh ni..sebelum ni susah sgt nk jalan jauh..Banyak lg dalam list aku nk pergi sane sini...Kalau time kecik2 tu byk pergi jalan..tp tu la kan..Masa kecik..bkn tahu apa sgt...So,abg setuju la..Dalam berapa hari tu dia ckp nk pergi bukit merah..Ok aku setuju...Plan2..tp tak jadi plak sbb tunang dia kena niaga...So tunda plak..Plan lagi..tukar tarikh..plan2..tunda lagi sebab xtahu sebab apa...aku rasa sudah brapa kali tunda tu...aku sabor jer laa...

Ok pastu awal bulan oct ni tukar plak plan...Nk pergi Langkawi..Aku mmg jenis ikut jer..kalu pergi france pun xper..ahaha...plan la lagi...Yg ni macam comfirm gila baban laa org ckp..sebab semua cost dh kira..Mula nk pergi dgn keta..ok..kira2 byk gak cost dia dan ada susahnye..Pastu masuk plak flight...kira2..cost flight murah skit dr keta sbb mudah,nnt tak perlu terhegeh hegeh nk naik ferri..nk tgu lg kan..ok masuk website firefly,air asia dan mas...tgk kt firefly..penerbangan dari   kuantan ke kuala lumpur plak xder lagi...sebab firefly 30 oct baru ade..tak kan nk tgu sebulan kot..tgk airasia plak..xder plak penerbangan dari kuantan ke KL..so amik la mas...Tapi mas mmg mahal la..situ je dkt rm1k++..so dari kuantan guna mas sampai KL..Dari Kl plak amik air asia..sbb firefly punya penerbangan pada tarikh nk pergi tu xder...tapi air asia mmg murah la..Rm700++ je dari kl ke langkawi..tu semua penerbangan pergi balik...


Semua dh plan baik punya...Cuma nk byr tiket jer...Bilik kt langkawi dh booking..then esok bru plan nk byr tiket kapal terbang..Mula2 mmg nk pakai sorg sbb tunang abg aku tu xde teman bilik..Ni pun 3 org je nk pg..Yg adik aku sorg lg tak nak ikut klu kakak dia tak pergi..Gitu plak perangai adik aku sorg tu..Nk cari sorg atau dua org..Semua support ni bkn suh byr sekali...tapi seblum tu aku ajak la mbr aku joe n ira tu..Joe plak ade hal..Sbb klu dia ikut..Ira pun ikut jugak..Situ dh ade teman..tapi nk buat mcm mane..masing2 ade hal..Yelakan aku pergi cuti time org bekerja..masing byk yg keje..tp time mcm ni la syok sbb xder org sgt..hehe..so aku buat la status kt FB nk cari sorg atau 2 org tp xder org plak nk ikut..mungkin semua takot dh tidak percaya kot...kemudian abg aku n tunang abg balik..Then bila balik je Abg aku call plak..Cakap adik tunang dia nk ikut dgn awek dia..So cancel booking flight..

Tak lama kemudian abg aku call plak..ckp adik tunang dia tak jadi plakk..Kt situ aku dh serabut...Iskkk..Macam2 hal la...Dh plan mcm2..Dh xder mood nk pergi jadinye..So pg td abg aku call..Dia cakap..kita pergi naik bas jer la...Aku ckp ok jer.."tapi dalam otak aku fikir..Takot tunang dia tak larat je.."ahahaha,So skrg ni aku tunggu jer apa abg aku buat..klu xjd..maka xjd la..klu jd..maka jadi la...Susah btl nk bercuti kan...Aigooo..

Agak2 dpt ke aku sampai sini..Sob

Monday, September 26, 2011

CoolBlog...

Ok..Seperti post td..Aku dh dapat replay dari Siti Rahmah Binti Ab Rahim ,Business and Cust Service Dept dari company cool blog..Mula2 mmg aku nk call dia...tapi last aku send email jer...Dan seperti di bawah ni adalah dia punya cost..Terkejut gak tgk sbb jauh dari apa yg aku pk..


Thank you for your interest in Coolblog business.

Thank you for your interest in Coolblog business.

Start up cost for this business would be RM 88 000

Please do login to our website: www.coolblog.com.my,
Click on ;BUSINESS; then enter.
Please read ;INVESTMENT TABLE;;APPLICATION FORM and others..

Submit your application form together with supporting document as below
:-

1. Photocopy of IC
2. SSM Certificate
3. 3 months recent bank statement(Personal account required if you just
registered a company)
4. Layout plan of the location. (Applicant has to identify own
location)(e.g of location : shopping mall,shoplot)

Send your application via email or post.

We will process your application and get back to you in two weeks time.

Do contact me at below no should you require clarification or further
assistance.


Aku masih dalam plan lg..walaupun cost dia tak disangka tp masuk gak dalam plan..Bisnes ni jadi klu tempat tu dpt..klu tak mungkin ssh skit kot...

Bisness...





Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pembaca sekalian mesti ada yg sudah ter"pk" ttg tajuk kt atas...Skrg ni aku tgh pening untuk memulakan bisness yg baru..Macam2 menda aku fikir apa jenis bisness nk buat..Yg tak perlu byk sgt modal,mudah,sng...err..sng tu sama dgn mudah..isk..Ok..yg mudah,tak pening sgt..nk handle pun sng..hmm...Ape ekk..ada sape2 leh bg cadangan...Fikir punya fikir..Aku buat la list bisness yg aku dgr dari member aku...cthnye..KFC,McD,Stesen minyak,Kedai mkn..Cybercafe...Tapi kebykan perlukan modal yg besar...Aku tak nak modal yg besar sgt...Abg aku pun suh fikir..Dia dh macam malas sbb asyik duk mkn je..tak leh harap btl...Bisness dia dgn tunang dia pun dh ok..tapi dia suh cari yg lain plak...iskk..

Aku fikir2 aku buat lagi list bisness aku suke...Haa..yg ni aku mmg suke...Antaranye..Cyber cafe..Cool Blog..Dua je..Sbb bisness ni tak susah aku rasa..cuma cyber cafe tu perlukan modal yg besar..So aku amik la cool blog..best ni cool blog...Aku cari maklumat kt IT..amik nk call..tapi aku tak call lg..huhuh..Biar dlu sbb nk cari tapak dulu...Walaupun dh ade tmptnye tp tak tahu dpt ke tak..klu dpt tmpt tu comfirm laku wooo...huhuh


Harap2 apa yg aku rancang ni dpt ditunaikan..lagipun ni masih dalam plan..So..aku up to date dlu...Hmmm..Nnnt klu jd semua plan tu..Semua dijemput utk hadir dan beli..free tu xder lg..ahah..harap2..iskk..bergelora hati aku ni...adoyaiii...ahaks!..Amin!!...owhh aku share web cool blog ni ekk..sapa nk tgk pun boleh...Daaa...


http://www.coolblog.com.my/


Saturday, September 24, 2011

The Chaos Of Trouble...

Assalamualaikum...




Semenjak keluarga Makcik aku duduk sekali kt umah aku...Keadaan bertambah serabut..Serabut psl apa..??Serabut psal bilik aku penuh dgn brg org lain..Kalau pasal tu xpela..Tapi yg aku tak tahan..Kalau bukak tv comfirm sampai 2-3 pg..aku nk tdo susah..Padahal dia xtgk sgt pun tv..Duk main hp je lebih..Pastu gayut sampai pg..Pastu dia nk pergi keje ssh..Mula lak sakit kepala la apa la..Tu sepupu aku..Bkn aku nk cakap menda buruk psl dia..tp tak tahan la..hari2 aku jd mangsa keadaan..kalau dia nk bgn pg tu punya la ssh sbb makcik aku duk jerit2 pgl suh gi keje..Aku lak yg masih tdo terbangun sndiri..Aku terkejut..bygkan org jerit dpn ko...Tak sakit hati ke??Nenek aku pnh jerit tp xder la dpn2..dia kt dapur jerit..Dari jauh aku leh dgr...Hp aku lak yg N73 jd mangsa dia amik..Dia cakap hp dia masuk air..ok..aku bg pinjam sbb dia nmpk xder hp..tp sebenarnya dia ada hp 1 lg..Saje je dia nk pakai 2 hp..Aku dh baiki hp tu..Dah cantik..keypad ok..Semua ok...Aiisshhh...




Kalau makanan kt umah comfirm cepat abis..Biasa kalau aku balik keje mesti ada lauk..tp sejak tu dh xder lauk..tgl kosong je..Tgl kuah jer..terpaksa aku beli makanan kt luar..Lapo tau takk..Disebabkan tmpt keje aku dkt so aku nk balik la rumah mkn...Sbb wat pe nk mkn luar kalau rumah dkt kan...Jimat dh situ..Kadang2 rasa xnk balik rumah...Nk tdo je kt CC..tp nk buat mcm mane..Duk dalam cc pun dh bosan...Nk tak nak balik rumah gak sebab nk rest...Penat keje mcm ni..ingat tak penat ke duduk..Penat woo...semua keje penat..xder keje tak penat..Org malas pn penat...heheh...


Sian nenek aku sebab dia dh tua..Walaupn makcik aku yg byk masak skrg ni...tapi aku kesian sbb ada org xpnh pk apa dia rasa...Cthnye..Sejak makcik aku duk umah pn..Bleh plak Keluarga pakcik aku yg sorg lg selalu je tdo sini..Makin kerap plak..Seblum ni jrg2 je..Bgs mmg bgs tp paham la keadaan..Rumah tu dh la serabut..Byk brg sane sini...Masuk lg 5-6 org..Lagi bertambah serabut...nenek aku lak yg kena amik cadar..amik tilam..amik bantal sbb nk kasi selesa..Nenek gak la yg kena berhimpit2 sbb nk kasi org lain selasa..Aku tgk muka nenek aku dh taw yg dia nk mrh..tp dia tahan..Diorg xpnh nmpk nenek aku nangis sorg2..Aku je yg nmpk..Walaupun aku keje balik kul 12..Aku yg taw..


Moral~Kalau kita hendak melakukkan sesuatu perkara..Pernah tak kamu pk org lain dahulu..Adakah apa yg kita lakukkan tu akan menyusahkan org lain..Mungkin aku pernah dan aku berusaha membaikinye...

Thursday, September 22, 2011

Tundaaaaaaa....

Ouchh!!...Trip ke bukit merah aku ditunda ke 3-5 oct ni..bgs jugak tunda sbb skrg xbrpa byk duit..ade skit2 je...huhu..So..Aku tgu la 3-5 oct ni..Mengikut kesayangan aku..Dh booking kt sane tp ade pblm org sane...So ditunda tp dpt diskaun..huhu..Ok la kan..Ada makna tu..Lagipun 3-5 oct tu adalah hari bekerja so..Tak ramai mane la kt sane..Baru la syok..Syok sbb tak serabut..nk main apa2 pun xyah nk tgu sgt..Yeahhh!!!...tak sabar btl nk pergi sane..first time katakan..Tak pe mie..Slow2...Malaysia ni masih byk tmpt menarik nk pergi...


Owhh!!..Ayah sedara aku call suh jd pegawai pemerhati hari ahad ni..Nk pergi ke tak nak..Jadi pegawai utk YB   apa ekk..aku tak ingat name..Haaa! YB Zali bin Besar..Utk jamuaan raya katanye..Apa tujuan aku jd Pegawai pemerhati aku tak tahu laa..Macam Agent gitu kot..ahaha..tp tak sure aku nk pergi ke tak..Sebab aku ckp suh abg2 aku yg lain pergi..lagi pun ramai lg sepupu yg ok..huhuh..Apa2 pun aku xsabar2 lg nk pergi Bukit merah ni..Hmm..Malas dh nk taip..Sampai sini jer la ekk..See u again..Ahaks!

Tuesday, September 20, 2011

Dh lame tak update!!!

Fuh..Fuh...Fuh~..mak aii...berabut dah dashboard aku ni...tak termasuk lagi yg dlm dashboard...hihih..Dh lame xupdate..Sbb apa tu mie ko xupdate??..Susah soalan tu...tp xper..aku jawab jer...Sebab aku malas kot..ahaks..Xderla..Aku hari2 main game..pastu klu nk update pun baru je taip berapa patah perkataan..Aku dh jadi malas..ahahaha...So kali ni aku update la dengan gigihnye..uhh~..

Disebabkan game tu abis aku settlekan...Dari first episode sampai kt 5 aku abiskan...Yg latest tu pun bru kua brapa hari tp aku dh hack..Sng jer..xyah aku beli2 game mcm tu..ahahah...Jahat!!!...errr...tak ni kelebihan sebenarnye...huhu..Ok..skrg ni pun aku sibuk dgn game Boomz..game ni sebnarnye dalam versi BM..Klu sapa pnh main game worms..Dia lebih kurng je cuma game ni game online dan game ni comel2..sapa minat yg comel leh la main game ni..Leh 1 Vs 1...nnt aku bagi link dia..Game ni ramai gak bdk2 sini main...Sbb dia sng je nk main..Xsusah mane pun..Lagi pun dia bahasa melayu...hhihi..tp kelakor la plakk..Apa yg kelakor mie??erkk..kelakor sbb dia dlm BM..aku baca jd xphm..huhuh...tp xpe..nnt ok la sbb game ni terbaikk...




Sebab asyik sgt main game tu..Aku jrg duk ngadap Fesbuk..kecuali ada org ajak aku main poker...Tu biasa ayu yg ajak...ahahah...tp asyik kalah jer..huahua..Pastu ayu gak kena pow..Kdg2 supar joe..hihih...Skrg lakk acc ayu kena hack...Sian dia...Moral..jgn main poker dalam acc yg penting..huhuhuh...Sebenarnye poker tu haram..walaupun kita xmain pakai duit tp tetap haram...Aku baca  setelah lama main poker..iskkk..Nk taw??baca sendiri...

Owhh!!...Aku jumaat ni akan pergi Bukit Merah!!!...Yes!! antara tempat dalam list aku selama ni yg aku nk pergi...Duk sane 3 hari 2 malam..Ni org yg aku sayang yg sponser...time kasih..Kerana sudi bwk diri aku yg tak seberapa ni...tak sampai seminggu aku meluahkan kata2 aku ni pada dia..Tapi tak sangka dalam seminggu jer dh leh pergi..InsyaALLAH semua tu jadi jika tiada halangan melintang..tu pun aku dpt call dari dia pg td...Aawww..Sori kawan2 jika aku tak dapat membawa kamu..Aku teringin nk ajak ramai2..Mungkin suatu hari nnt kot..Sbr jer laa...Hmmm...
aku rasa sampai sini jer update aku kali ni...See u again...Daaaa


Saturday, September 3, 2011

Akhirnya syawal pun tiba...

Akhirnya raya ke 5 aku buka kedai seperti biasa walaupun malas yg amat..heheh...Aku tgk byk blog asyik cite pasal raya..Maklum la syawal tu setahun sekali jer..Aku pun nk cerita jugak la skit2..tak byk..skit2 je..hehe..Alhamdulillah raya tahun mmg best seperti tahun2 lepas gak..Cuma tahun ni rumah ayah aku makin meriah..kenapa makin meriah mie??ok..aku cite perenggan kt bawah ni..Bohh! ayat skema.

Biasa tahun sebelum ni family aku tak pernah bako lemang..Tapi tahun ni bermulanye dengan idea aku..."Ejan!! raya ni kita bako lemang nk??"..Ejan tu abg aku...Aku pgl dia mcm tu..hehe..Dia pn ok je..Sbb dalam family aku dia yg selalu 1 kepala dgn aku...Mmg bako lemang ni leceh skit tp berbaloi kalau dh mkn nnt..Bleh mengalir air mata kegembiraan tu..huhu..Selain lemang,rumah aku ada juga ketupat,ketupat daun palas,Tapai..dan macm2 lagi..Kalau aku cite ni tak abis wooo..Mkn pun sedapp..Nikmat mkn pn klu cite mmg xabis..erk..

Ni la lemang nye..


Tahun beraya pun tak jauh mana2 pn..Dekat2 je..Jiran2 rumah aku ziarah...Sedara mara mmg duk dkt2 rmah je..xyah pg jauh2...Paling jauh aku pergi pn dkt rumah nenek aku belah mak aku...Kt kampung paya bungor atau pun megat..hehe..Atas skit dari bukit gambang resort tu...Walaupun makcik aku ajak aku pergi beraya kt Johor,N9 dan KL tp aku malas nk ikut..Penat duk dlm keta je tu..huhuh..Tapi nenek aku beraya jauh tahun ni...Dia sampai dungun beraya tu..rumah kawan pakcik aku rasanye..Terbaikk la nenek..ahaha...

Rumah kawan2 pun aku tak byk pergi kecuali di jemput..erkk..tu rumah awekkk org aku pergi la...Sebut je pasal awek..Ni aku nk cerita..Aku ni dptla call dr mbr aku time sek dlu..Dia call suh ikut dia beraya kt umah awek dia..Aku ok je sbb aku duk umah je time tu..Walaupun perut kenyang nk bagai apa ntah...aku ikut je sbb mengenangkan hari tu hari raya...hehehe..Tapi klakor plak aku rasa sbb masa aku beraya umah awek mbr ni..Bleh plak aku kena ceramah free..walaupun sebenarny aku dtg berdua tetapi seperti aku jer diceramah..Mbr aku diam membisu mcm tu rumah awek aku plak..Yg si ayah awek dia ni bertanya beribu2 soalan seperti aku ni BF anak dia...Adoyaii..Tapi xpe aku senyum dgn penuh bermakna yg ternyata sebenarnya senyum itu sedekah..Baguskan sedekah di hari raya ni...ahahaha..

Suasana Pg raya...

Bermaafan la kita sesama manusia

Abg2 aku dan ayah aku...

Ni sapa ni..iskk


kebanyakkan rumah yg aku pergi ni semua awek mbr2 aku..Umah adik2 terangkat aku tak pergi pun..Ingat nk pergi umah ayuni tu tp dia xbalas pm pn..Mmg bz kot..org fames mmg mcm tu..Kwan2 atlit dia semua dtg...Last2 aku juga kempunan..Ni dia dh balik ke KL..Pastu nk berangkat ke Dubai plak..Sian dia sbb xdpt cuti lama..ahaha..Rumah org lain klu tak dijemput aku malas nk pg kecuali rumah sedara mara...Huhu..Aku rasa ni sedikit cerita aku yg tak berapa yakin sgt..erkk..Eh2..aku yakin ini cerita adalah cerita kisah hidup aku di syawal ini..Huhu..Pada yg baru membaca blog aku ni..Aku nk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN. Daaaaaaa...

Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya !!!



Lagi berapa hari je lagi kita nk berhari raya...Dan tak lupa juga pada Hari kemerdekaan kita MALAYSIA...Dalam bulan pose ni bermacam kita lalui..Sama ada kecil atau besar ujianNYA..Siapa yg belum bayar zakat tu jgn lupa ekk..Nnt tak sempat plak..Duit raya utk sanak saudara serta tetamu dh aku sediakan...Huhu..Bila kira2 semua sedara mara..tiba2 jd byk plakk..Nk bg skit sgt kang nnt mcm xok..Bg byk sgt kang nnt aku lak jd pening..muehehe..tp xpe..tu kira sedekah je..huhuh...Bulan pose pun kita sedekah..jgn ingat raya je..hehe...Aku biasa derma kt masjid je..tp jrg gak gi masjid..asyik keje je siang malam..huhuh..Padahal masjid sebelah kedai je..ahaha...

Kawan2 yg dh balik kg tu mesti best kan..tp pada yg xsuke balik kg tu jgn ckp xsuke sbb suatu masa nnt kita akan terasa nk balik kg..Sebab kg tu menjadi kenangan pada kita kan..Bygkan mak ayah kita semua asal dari sana..So balik kg tu best..Kesian pada yg xder kg..org balik kg yg dia plak duk bndr je..So bersyukur la bila ada kg..balik jumpa mak ayah..datuk nenek..Sanak saudara..Jgn nnt kita menyesal plak..

Masing2 mesti skrg dh sibuk buat persiapan kan...Ada yg buat biskut raya laa..cari bj raya la..seluar raya la...Best2 kan..walaupun jln jem tp meriah..Aku pun salah sorg dr nye..Walaupun persiapan ala kadar je thn ni..(tiap2 tahun pun sama)..Yg penting kita masih sempat utk mohon maaf..Pada yg byk musuh tu..Maafkan jer...Walaupun kita ssh nk maafkan org tu dgn apa yg dia buat tp ALLAH suka seorg pemaaf..huhu.

Duit raya aku sediakan..RM500 semuanye..ahaha


Aku esok mungkin pg2 lg dh bangun nk pergi cari buluh lemang dgn abg aku...Tahun ni kami bakar lemang..Dh lama tak bakar lemang sndiri..Biasa ketupat je..Tahun ni nk kasi susah skit..hehee...Cari penyakit org kata..bakar lemang pn xder pengalaman lg ni..Tapi abg aku terer kot..dia yg beriya iya nk bakar..aku ikt je..

Semalam sempat lagi aku lepak dgn adik angkat aku yg ke berapa ekk..Dia pun dh berjaya lg..Kita org minum2 je..Tinggi dia masing sama masa sekolah..perempuan mmg cepat tgi..Aku je pendek..erkk..Dia pun baru je balik dr China sebab ada game sane..Quato utk masuk olimpik..tp dia xlepas..xpe nnt usaha lg utk Sukan sea Indon plak ekk...Jgn mudah putus asa..huhuh..Dia dh gemok sgt..kuat mkn MCD..iskkk

Belah kanan tu ayuni..


Ok la sekali aku nk ucap SELAMAT HARI RAYA PADA SEMUA PEMBACA YG SUDI BACA...MIE MINTA MAAF KALAU ADA AYAT KT BLOG NI MEMBUAT KAMU TERASA KE OR APA2 KE..MAAF BYK2 EK..KALAU TAHU RUMAH MIE..DATANG LA EKK...KITA MKN LEMANG YG MIE BUAT...FUHFUH2..AHAHA...DAAA..

*Pada joeirapisetiraayu~selamat hari raya maaf zahir dan batin... :)

Wednesday, August 24, 2011

3 Hari Lurus..erk..



Sakit otak..tu je aku dpt gambarkan pada pembaca sekalian..Tak paham??ok2..aku cite gak la walaupun aku skrg tgh sakit otak..huhuh..Bkn sakit kronik k..Ni sakit otak sebab terlalu byk main game puzzle dan misteri..Game ni mmg menjadi kegemaran aku dari dulu lg..Ni bgs utk melatih kecekapan mata dan otak kamu dalam masa yg sama...Tapi kalau rabun tu jgn main game ni..nnt makin terukk..Selalu la minum air carrot susu utk membuatkan mata anda menjadi kuat..huhuh...


Banyak aku main game..Aku rasa dh cecah 5 game aku main dalam masa 3 hari ni..Antaranya...Mortimer becket,Deep of empress,tresure seeker,Veronica river,serpent of isis Dan yang aku tgh main skrg adalah Curse of the Pharaoh..Game ni klu ikutkan masih baru lg kuar kt Yahoo games dan berbayar tp aku download kt 4 shared sebab sana mesti ada org share yg game tu dh kena hack..So sng la main..Free jer..huhuh...


Game ni mmg btl2 mencabar la..Nk kena cari brg..Yg kecik ada..Yg besar..Ada yg tersorok..Pastu ada yg part tu kena cari settle puzzle baru dpt brg..Masing2 game tu ada kekuatan sendiri..Kalau jenis tak sabar mmg cepat putus asa..Game ni membantu kamu untuk sabar dalam mencari dan menyelesaikan sesuatu perkara..huhuh..Tapi apa2 pun game2 mcm ni mmg seronok..Nk try??Download je sndiri...ok aku nk sambung balik game td...Daaa...

Monday, August 22, 2011

Hari yg mendatang..hehe

Alhamdulillah..hari ni dah 21 hari kita puasa..Dah tak lama lagi kita nk raya..Aku semalam pergi tunas manja sungai isap kejap..Sebab nk beli kad raya..Setahun sekali je pos kad raya ni walaupun skrg dah makin kurang org pos kad raya..Yelakan..org dh ada hp..FB.sng2 je nk wish or nk ucap selamat hari raya..tapi bagi aku kad raya ni mmg istimewa kan...

Aku puas dh pilih kad raya kt tunas manja..Mana 1 pun aku xpasti..Sampai aku panggil member aku yg keje sane utk tlg pilih kad raya tu..ahaha..Lagi pun mbr aku kt sane pun dh lama aku xjumpa.Dtg tunas manja pn jrg..kalau pergi pn beli brg kt bwh je..Kat tingkat atas mmg xnaik sgt...Pilih punya plih dapat gak aku kad raya tu..Muka dpn tulis "untukmu sahabat sehati sejiwa..."cuma sehati sejiwa tu xbrpa kena sgt..tp kad yg lain xbrpa ok..Yg ni terbaik aku pilih..hehe..Tapi ayat dalam tu xbrpa kena sgt la..tp xpe..Yg penting keikhlasan hati kan..So sweet..hehe..


Hari ni plak aku bangun seawal pukul 9 pg..Awal ke tu mie??awal la gak..hehe...Aku pergi byr bil dan dalam masa yg sama aku pos kad raya tu..Harap2 dlm 2 hari dia dh dpt kad raya tu...Awww..Mula2 kt hati nk beli bj tp ntah mcm mane rasa xder mood plak...Last2 aku pergi la jln2 sekitar ktn ni..Mula2 aku pergi TC,..Awal tu aku pergi TC..kul 11 pg tu sampai sane..Ko wat menda la sane mie..Erkk! aku saje je jln..nk lyn perasaan jap org kata..Hehe..


Kadang2 kita kena layan gak perasaan ni..Biar je kaki ni bwk ke mana kita nk pergi..tp dekat2 je la..jgn pergi johor ke..singapore ke..jawa ke..iskkk...huhuh..Lepas aku puas kt TC tu..aku pergi plak jalan2 kt ESPLANDE..Aku tengok ada byk gerai2 sane..Gerai jual bj2..Biasa kalau hari2 biasa ni time malam sabtu hingga ahad..Tapi bln pose ni buka hari2 plak..Agak2 berapa untung diorg dpt ekk..


Dah puas kt sane..aku pergi CC member aku..Biasa dulu lepak2 sane..td pergi pun main game kejap..Dalam pukul 2 tu aku balik la..tapi balik amik jalan jauh punya..Aku amik jalan kt semambu tu..Saje nk jalan..Bosan..Nk mkn tp pose..huhuh...Dalam pukul 3 aku sampai..Lamanye nk sampai umah..heee..Ni la di katakan lepaskan bosan..

Friday, August 19, 2011

Apakah PERKESO bg anda...





Seawal pukul 8.30 pg aku bangun untuk pergi wisma perkeso hari ini...*Biasa bangun pukul 9pg  untuk buka kedai tapi hari ni awal skit..ahaks!...Eh2..tapi utk sahur dan solat subuh dh buat k..jgn pk bkn2..ngeeee...Kalau ikutkan berat hati nk pergi wisma perkeso sebab mmg malasssssss!!...Panjang tu malas..huhuh..Sebab malas punya pasal...ahahah..


Bila dah sampai sane aku pun Masuk jer bilik mat kilau tu *nama bilik meeting dalam office perkeso...Ada lebih kurang 10 org sudah hadir..Aku tengok ada seorang brader tu sengih2 bila nampak aku masuk..Aku senyum balik pastu aku duduk sebelah dia dan sebelah seorang lelaki cina..Aku cuba menyesuaikan diri dengan kerusi tempat aku duduk tu..best..rasa nk buat balik jer..Pastu atas meja tu ada microfone mcm sidang antarabangsa dan mungkin kebanyakkan syarikat besar ada..*Rasa mcm lembaga pengarah jer aku time tu..ahaks...


Tidak lama kemudian datang lagi wakil2 syarikat yg baru berdaftar dengan perkeso pun masuk...Bila dah start taklimat pun sama...Lepas sorg..sorg masuk..Dia org ni tak punctual lgsg..iskk...Akak yg bg ceramah tu nama dia che zanin..Penerangan dia mmg jelas sampai aku dah xmampu mengawal mata aku..Hampir2 aku tewas di sana...Tapi sebab ada amoi cun kt dpn terpaksa aku segarkan mata aku...Tapi aku tak tengok mcm joe..Aku tgk skit2 je...hehe...


Kebanyakkan org yg hadir tu semua dh kira agak berumur..Aku je paling muda...leh tahu sebab masa sign kehadiran tu..IC aku paling muda...Muehehe..Adik ni..Ada mokcik tu dh mcm nenek aku..Terlintas kt hati aku..Makcik ni niaga apa ekk smpai dia pun kena hadir sama...Sampai terbatuk2 mokcik tu mungkin sebab ekon kuat kot..Nk minum air tapi pose..huhuh...


Aku rasa aku tak rugi apa2 bila aku dengar taklimat tu...Ada menda yg kita xtahu walaupun dah lama kita kerja..Sampai aku terkejut sebab certain kes tu kita leh claim walaupun kita dah tak keje..Macam2 definasi aku dengar dalam taklimat tu..Aku nk cerita tak pandai..Berbelit belit lidah aku tuhh...huhuh...Kalau nk tahu ko org hadir sendiri ke taklimat nnt..tu pun kalau buka syarikat sendiri..Heheh..Lagi senang call je Perkeso..nnt dia cerita..hehe..Skrg ni aku tunggu sijil dari perkeso..ntah bila dia pos..agak2 dia pos sekali dgn kad raya tak??hehehe...



Wednesday, August 17, 2011

Apakah ini cinta?



Jari jemari ligat menaip papan kekunci bb aku...Tapi jauh disudut hati aku terasa tak nak menaip lg..tapi aku cuba..cuba untuk memberanikan diri...Kadang2 terlintas kt hati ni..Aku ni sapa pada diri dia...Dia anggap aku apa ek..Adakah aku yg sungguh2 nk mengenali diri nye...Hmm..tapi tanpa usaha xkan berjaya kan...Aku banyak kali yakinkan hati aku ni.."ko cuba je mie...mana tahu..tuah tu ada..."..Amin..

Erm...Taip2 hari aku htrkan surat utk nye...tapi jrg sekali aku dpt balasan dari nye...Mungkin dia Bz kot..yela kan..Dia ada hidupnye sndiri..xkan nk mengadap aku je..Lagipun baru2 ni je dh agak rapat tp tak la serapat mana..erk.muehehe...Agak2 dia buat apa ek skrg ni...Nk je jumpa dia tp mcm xsesuai je skrg...Tapi semalam ada plak org rindu kt aku tp aku xnk org tu...tapi dia mcm beriya2  jer..Biarla ko rindu ke apa ke..Aku nk kenal org lain..

Gelisah...resah semua ada dalam hati ni...kadang2 aku pk bkn2 je..aku ni mcm lebih2 plak..tapi nk buat mcm mane ekk...otak asyik pk bkn2 jer...Kalau xpk mmg xsah...adoiyai..Aku kena zikir byk2 ni lepas solat...huhuh...Sabor jer laa....

Sunday, August 14, 2011

Ujian ALAH..





Semalam seperti biasa kita puasa kan..kan kan...hehe..yela kan...bg yg laki tak pose tu tak tahu la apa nk ckp daa..Bak kata org "Kecik2 tak nak mampos..besar2 nyusahkan org"...sori kasar skit ayat ni tp itu lah kenyataan..ahaks!..Semalam aku rasa agak kurang senang skit..Perut2 pun sakit akibat tahan lapo dan dahaga..huhu.to tu la duganya kan..Benornya..menda tu kecik je..tak perlu nk beriya iya sgt kalau sakit tu..ALLAH tu tahu kalau kamu sakit perut akibat pose dan kerana DIA...dia xkan buat sakit tu sampai mati...tapi kalau kamu mati kerana menahan lapo dan dahaga bermakna kamu akan masuk syurga..Syurga tu beb!!...huhuh....


Semalam pun aku agak malas je nk replay sms,BBM,YM dan sebagainya ..hanya seorang je aku balas sebab aku rasa nak kenal dia lebih dekat lagi...seperti ada keunikkan pada diri dia..Sebelum ni aku tgk pic jer..ahaks!..Semalam gak aku baca 1 entry dari blog seorang hamba ALLAH yg diuji begitu dsyat sekali dalam bulan ramadhan ni..Hanya berapa hari je berpuasa sudah diuji begitu..Kalau kamu semua nk tahu apa yang berlaku..Aku rasa lebih kamu semua pergi baca sendiri..Nah ni link dia http://cintahati.com/ramadhan-​dan-ujian-buat-kami/


Selepas je aku baca entry tu..bermula dari kaki sehingga ke kepala aku meremang bulu roma dan rasa mengeletar...SubhanALLAH...air mata aku keluar dengan begitu cepat sekali..Cepat2 aku cover muka aku dengan buat2 tidor kt kuanter...Aku tabik isterinya yang sentiasa berfikiran positif..berdoa kepada ALLAH dan sentiasa sujud walaupun dengan keadaan dia mcm tu..


ALLAH  kalau nk tunjuk kepada kita ujian dia tu senang je...Cuma bergantung pada DIA bagaimana ujian itu berlangsung..Tapi kalau kita melihat dunia sekarang..Bila ujian itu diturunkan kepada manusia ni..Manusia akan terpesong ke arah yang lebih buruk..Sampai ada manusia yang sanggup MURTAD...Sabor jer laa...Mudahnya manusia tu berfikir..Seperti kata kawan aku "Diaorg ni tak paham konsep ketuhanan sebab tu jd macam tu"..Allahu a'lam

Wednesday, August 10, 2011

Sabar jer laa...hehe

                       


Assalamualaikum...Aku semalam keluar shopping dengan mereka berdua yang aku sendiri akui sebagai BF..Boleh plak ira lupa brg dia nk beli yg berapa hari sebelumnya sepatutnya beli..Ira dh tua gamaknya..hehe..Balik dari shopping semalam punyala sakit kepala..Nak tidur pun tak boleh..Dia punya sakit mcm nk hantuk je kt dinding..Tapi aku dapat gak tidur atas keizinan ALLAH SWT...Bila bangun sahur jer kepala sakit lagi..

*sigh...Pagi ini sahur agak lambat sedikit dari hari yang biasa..Maklum la jam sebagai pengera tidak dapat melakukan tugasnya sebaik mungkin pagi tadi..heheh...Tapi alhamdulillah dapat juga aku bersahur pagi tadi..Macam biasa sahur dengan segelas air kopi yang selalu dibuat oleh nenek aku dengan penuh kasih sayang..Air kopi bancuhan dia memang terbaik..Kalau Joe mesti suke air kopi ni..tapi sekarang ni dia dh semakin lupa itu semua kerana lebih taksub dengan air blander dia..heheh...

Selepas sahur je tu sementara tunggu azan subuh tu...Ingat nk pergi beli panadol kt tujuh sebelas...Tapi macam malas plak..Aku baring2 dan akhirnya aku tertidur sendiri akibat menahan sakit kepala..Last2 aku sedar selepas nenek aku kejut untuk solat subuh..Kepala still sakit lagi..Aku solat sambil menahan sakit kepala tu dengan penuh kesabaran..chewaahh..hehe..abis je solat..aku berdoa la seperti biasa cuma ditambah untuk memohon legakan sakit kepala aku ni...Kemudian aku tidur balik...Dan ALHAMDULILLAH..Selepas je bgn tidur tadi..Kepala aku dah ok...Syukur sgt2 atas ALLAH kerana memakbulkan doa aku pagi tadi... :)

Tuesday, August 9, 2011

Di manakah diri kita...

Assalamualaikum...Hari ini dah masuk puasa yg ke 9 pun..Kejap je masa berlalu...aku rasa nk buka kt padang je lagi..hehehe...Sori joe..Nafsu nk buka kt padang ada lagi ni..ahaks!..Aku hari ni bukan nk cite pasal buka..Aku nk cite pasal perkembangan semasa yang dilalui oleh aku..Sejak akhir2 ni banyak plak cite pasal masalah terpesongnya akidah..Kalau tgk fb tu..masa post telah dishare...


 Kalau ikutkan menda2 mcm ni dah lama berlaku tapi kadang2 aku rasa seperti ada musim dia plak nk jd mcm ni...Mungkin ada masanya ALLAH telah tunjukkan si polong si polong yang selalu membuat perkara yang keji tu..Sabor jer laa...Aku ingat lagi cikgu aku pernah cakap dalam kelas...Dia cakap mcm ni sambil menunjukkan peta malaysia dah sekitarnya..."Kamu semua nak tahu tak..Malaysia ni kalau nk kena serang punyala senang..Cuba kamu semua tengok peta malaysia dan sekitarnya...Negara atas kita Thailand..Berapa banyak org beragama islam kt situ...Cuba tengok plak bawah malaysia...Singapore..Bukan negara islam kan..Dan yg paling dkt dgn negara islam ialah indonesia..


Selepas aku dengar penerangan cikgu aku  tu..Aku pn fikir..Nampaknya...ALLAH dan diri kita je dpt tolong...Bukan aku nk cakap negara islam lain tak dapat tolong tapi mungkin harapan tu tipis..Adakah pihak kerajaan pernah terfikir dalam soal ini..Walaupun sekarang ini negara kita sudah diserang oleh pemikiran yg negatif dan pembawakan perkara2 yg susah kita nk lihat dengan mata kita sendiri...Contohnya..Makanan Halal?..Berapa banyak kita sudah dengar tentang isu makanan ni...Bagaimana pula dengan penyebaran sms..email..atau berkaitan teknologi yang boleh menyebabkan akidah kita terpesong..


Negara kita pun dah banyak tertubuhnya gerakan yang cuba menjatuhkan orang islam kita sendiri..Berapa ramaikah yang menjadi mangsanya..Aku rasa sudah banyak blog2..website2 yang telah mendedahkan perkara seumpama ini tapi adakah pihak kerajaan cuba untuk menyelesaikan masalah ini..Perasaan takut dalam hati aku kadang2 datang setelah memikirkan perkara ni..Hmm..Sudah akhir zaman..Beginilah jadinya...Aku harap kawan2 aku tidaklah menjadi sebahagian darinya...


Aku juga bersyukur pada saudara baru yang telah memeluk islam..semoga mereka2 ini akan menjadi saudara islam yang kuat dan kental imannya.. Amin..Yang Buruk datang dari diri aku sendiri..Dan yang baik itu datang dari ALLAH SWT...Allahu a'lam 



Sunday, August 7, 2011

Tercapai jugak hajat aku...

Suasana berbuka di padang MPK




Yesss!! hari ini dapat gak aku berbuka puasa di padang MPK yang menjadi trend bg penduduk kuantan di kala bulan ramadan tiba..eheh..Bkn apa..Kalau tiap2 tahun kalau tak dapat berbuka kt padang tu jd mcm tak sempurna plak rasa dalam hati..Oppss!! bkn maksud aku tak sempurna puasa ek..Ni hajat di hati org kata..huhuh...


Dalam Seawal pukul 12 tgh hari dah kuar hari ni..Mula pergi tunas manja beserah sebab nk beli brg2 dapur skit..Tu pun kebetulan joe dan ira pergi sana..aku pun tumpang sekaki la join beli gakk...Aku beli ayam..beli rexona for men..dan  terima kasih gak air apple juice yg joe belanja..hehehe...xminum lg air tu..xpe..lepas ttp kedai ni aku minum ek joe..ira nk x?nak dtg umah mie ek..dah la air orange ptt beli kt carrefour tu dia tinggalnye merata rata..iskk..nnt carrefour dh blacklist kita nnt...ahaks..


Tapi td kt ECM bapak la ramainye..Macam ira ckp "macam ikan sardin"hehe...Tapi mmg normal la eekk bila dh bulan pose gini..mane tak ramai..semua org byk duit..nk shopping je keje...aku jugak sengkek..ahaks!...ira beli apa ekk td..dia beli baju kot..aku pun lupa...tp baju couple  dia nk cari tu xder dh skrg ni..dulu byk ada..dah bukan musim dia kot..dulu kt terminal bersepah...aku sampai geli je nk beli...tu pun ira beli utk apis..Tak lama kemudian kitaorg balik..tapi nk sampai ke kereta tu leh sesat lakk..huhu..salah aku sbb salah turun tmpt..lain masuk..lain plak tmpt aku kuar..lalalala~


Kitaorg balik dulu sbb nnt kul 6 nk kuar balik utk pergi berbuka di padang MPK..tu sebenarnya adalah Misi aku hari ni..Misi diorg aku xtauu la..huhuh...Sampai2 jalan kt taman kerang tu..Bapak la jem nye...Tak sanggup je rasa nk melihatnye..Pise plak aku xtaw dia kt mana..byk sgt manusia kt situ..Last2 aku turun dlu utk membeli apa yg ptt setelah kata putus tercapai..huhu..joe tak sihat..ira comfirm tak sanggup pergi..aku je la yg pergi dlu utk membeli juadah yg ptt..Tapi list dah ada..aku dh catat dalam hp lampu suluh aku tu..Antaranye...Nasi kukus..Nasi beriani..Nasi ayam boxing..murtabak..Karipap kentang(jgn keledek)..air plak..Air jagung..air keladi..air jambu...Semua aku beli kecuali karipap jd samosa..Nasi ayam boxing terlalu padat disitu..mmg xsanggup nk tgu..huhuh...maaf ek kalau ada xdpt beli...sy insan lemah..ehehe...


Setelah dapat beli semua tu...Aku berangkat ke padang yg sekankang kera aku dh booking..Kalau dulu tak silap area2 situ gak aku buka..mcm sama je tmpt dia..hehehe..Yg penting aku dpt buka sana..yahuuuu..nnt pergi lg..Kalau lagi ramai lg meriah...huhuh...Tapi 4 org je..kalau boleh aku nk 7-8 org..sapa la aku nk ajak lg ek..hmmm...lain kali laa...nnt tgk la pic kt bwh ni..pic aku xder.,.aku malu orgnye..ehhe...


Joe dan Zahar


Friday, August 5, 2011

Luahan hati yg panas...ahaks!

Sudah 5 hari kita berpuasa kan...Sebelum berpuasa aku ditimpa kemalangan...Bkn kemalangan kereta atau apa2 kenderaan...Kemalangan atas padang...Aku ada cerita pada post sblom ni...tapi aku nk cerita sikit dan cerita lain..Kaki hari tu akibat disepak pemain lain yang mungkin dia geram sgt kt aku..Yelakan..Xdpt bola dia sepaknye kaki aku..huhuh..tp xpe..aku xsalahkan dia..Aku anggap itu permainan walaupun ada member aku nk gaduh time tu..huhuh..

Disebabkan kecederaan tu aku tak buka kedai dalam 4 hari tapi dijaga oleh Kg..Tapi ada masa 4 hari tu ada perkara yg berlaku..Kak gee marah aku sebab tak bgtahu yg aku ni amik cuti..tapi padahal dia ada call pg2 pada hari first aku tak buka kedai tu..Aku dh cakap kaki aku bengkak dan susah nak jalan..Dia macam dh paham..

Pada hari pertama puasa..macam biasa.,.aku buka kedai...selepas terawih tu walaupun dgn kaki yg masih sakit tu aku buka kedai..Tapi manga kunci lak bual hal..Tiba2 xleh buka plak..puas dh aku cuba dan cuba untuk buka kunci tu tapi xleh..Dalam 30 minit aku try..Akhrnya aku balik rumah kejap nk amik minyak..Sedang2 nk amik minyak tu tiba2 call dari Kg...Dia tanya aku mana...aku ckp kt umah...Nape xbuka kedai dia tanya...Aku bg la tahu pasal kunci xleh buka tu...Dia marah plak aku nape xbgtahu dia..Sebab dalam otak aku perkara tu kecik je..Sbb leh handle sndiri...tu pun nk bgtahu ke...Pastu dia ungkit plak pasal aku tak buka kedai 4 hari yg aku sakit kaki tu..Aku pun fikir.."Aik..bkn ke aku dh bgtahu yg kaki aku sakit.."Dia ckp dia tunggu aku untuk ckp kt dia..Then dia ckp "Mie tak minta maaf pun pasal tu"..Aikkk!! aku tambah hairan..Kenapa perlu tgu aku cakap..Sedang dia leh call aku tanya ke apa ke..Tak kan semua perkara nk aku bgtahu...

Aku dengar je leteran dia..Pastu dia cakap "Kg bkn tak pernah rasa sakit kaki tu..kg paham"...Dah kalau phm nape perlu tunggu aku ckp yg aku leh buka kedai ke..or tak leh buka kedai..Aku ingat lagi hari first yg aku sakit kaki tu..Aku ckp yg aku xleh gerak lgsg..Nk pg tandas pun nk kena "ngesut"Dia ingat sakit kaki tu lehh baik dalam masa sehari???...Apa ke bangang..Aku sabar je la..Sebab aku tak suke mencelah ckp org sgt...Ni la luah hati aku..Yg sampai ke masa ni aku pk lg apa salah aku..Seperti dia nk aku tahu apa yg dia fikir..Aku ni manusia biasa..Bkn leh baca fikiran org..Kalau boleh baca..Dah lama aku kaya...Sabr jer la..Huhu..Bkn niat aku nk cerita ttg org..tp nk luahkan hati yg panas ni... :)